logo
0
0 €
Zdieľať

Zistite, či potrebujete PZP pre váš elektrický bicykel

Nedávnou novelou zákona o povinnom zmluvnom poistení (PZP) vznikla od 1. augusta povinnosť uzatvoriť si toto poistenie aj pre majiteľov elektrobicyklov a elektrických kolobežiek. Netýka sa to však všetkých druhov dnes tak obľúbených dopravných prostriedkov. Spadajú tam len tie, ktoré spĺňajú zákonom stanovenú definíciu motorového vozidla.

Zistite, či potrebujete PZP pre váš elektrický bicykel

Podmienkou pre uzatvorenie PZP pre elektrický bicykel alebo kolobežku je maximálna konštrukčnú rýchlosť cez 25 km/h alebo konštrukčnú rýchlosť viac ako 14 km/h v spojení s prevádzkovou hmotnosťou presahujúcou 25 kg. Povinnosť uzatvoriť si poistenie majú aj majitelia elektrických jednokoliek, trojkoliek, štvorkoliek, segwayov alebo hoverboardov.

Ak patríte k väčšine majiteľov, ktoré takéto výkonné kolobežky alebo bicykle nevlastnia, povinnosť mať platné PZP sa na vás nevzťahuje. Bicykle na elektrický pohon využívaný len ako pomoc pri šliapaní poisťovať nemusíte.

 

 besv elektrobicykel elektrokolobežka ebike PZP povinné zmluvné poistenie

Povinnosť uzatvoriť povinné zmluvné poistenie pre všetky spomenuté dopravné prostriedky vychádza zo smernice Európskeho parlamentu. Ten schválil nariadenie zaväzujúce všetky štáty Európskej únie zaviesť povinné poistenie pre elektrobicykle, elektrokolobežky a iné vozidlá s elektrickým pohonom. Dôvodom je najmä rastúci počet dopravných nehôd a kolízií spôsobených v prevažnej miere elektrickými kolobežkami.

PZP kryje škody, ktoré ich majitelia spôsobia niekomu inému na zdraví alebo na majetku. Škoda na zdraví má krytie až do výšky 6,45 milióna eur. Pri škode na majetku je limit poistného plnenia 1,3 milióna eur. Pred zavedením povinnosti poistenia musel vodič elektrického bicykla alebo kolobežky, ktorý spôsobil škodu alebo ujmu na zdraví inej osobe, vzniknuté výdavky uhradiť z vlastného vrecka.

 

 besv elektrobicykel elektrokolobežka ebike PZP povinné zmluvné poistenie

Ak sa na vás nevzťahuje podmienka uzatvoriť si PZP, odporúčame vám mať platné poistenie domácnosti, ktoré zahŕňa aj poistenie zodpovednosti za škodu. Takto ste chránení pred škodami spôsobenými na zdraví alebo majetku pri jazde.

PZP pre elektrický bicykel môžete uzatvoriť v poisťovni Allianz – Slovenská poisťovňa, Generali, Uniqa a na prelome mesiacov august a september aj v ČSOB. Zvyšné poisťovne spustenie PZP pre elektrické kolobežky a bicykle tento rok neplánujú. Podľa dostupných produktov stojí spomínaná poistka podobne ako zákonné poistenie pre malé motocykle približne 30 €. Za nesplnenie povinnosti uzavrieť PZP vám hrozí pokuta vo výške 50 až 5000 €.

 

 besv elektrobicykel elektrokolobežka ebike PZP povinné zmluvné poistenie

Na uzatvorenie poistenia potrebujete okrem osobných údajov aj údaje na identifikáciu vozidla, ako sú výrobca, model, rok výroby, výkon, sériové číslo, ktoré nájdete vo výrobnom alebo technickom liste k elektrobicyklu. Ako poistený musíte byť aj držiteľom vodičského preukazu.

Uzatvorené PZP vás síce ochráni pred zbytočnými finančnými výdavkami, ale napriek tomu pri jazde nikdy nezabúdajte dodržiavať zásady bezpečnej premávky. Pri zníženej viditeľnosti majte na sebe reflexné prvky. Nejazdite vedľa seba, bez ohľadu na to, či idete po krajnici alebo po chodníku. Pri jazde sa držte riadidiel oboma rukami. Sledujte situáciu v cestnej premávke a prispôsobte jazdu podmienkam tak, aby ste neohrozili seba a ostatných účastníkov premávky.

 

Martin Galajda

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.