logo
0
0 €
Zdieľať

Akým typom cyklistu ste vy? Kamikadze, provokatér alebo masochista?

Určite to poznáte aj vy. V každej cyklistickej partii nájdete rôzne charaktery jazdcov. Koho viete akceptovať a s kým by ste sa už nikdy nešli bicyklovať? Kde je vaša povestná hranica, ktorú nechcete za žiadnu cenu prekročiť? Ako vnímate seba ako cyklistu? V nasledujúcich riadkoch nájdete niekoľko vzorcov správania sa jazdcov. Spoznávate sa?

Akým typom cyklistu ste vy? Kamikadze, provokatér alebo masochista?

Kto ide s nami? Tak s nimi ja nepôjdem. Aj takto niekedy končí plánovanie spoločnej jazdy. Prečo? Lebo váš kamarát hľadá skupinu, ktorá bude podľa jeho gusta. Jednoducho, je „idealista“. Nerád totiž zaostáva. Prípadne ťažko znáša, ak ho niekto brzdí v jeho rozlete.

Už pre jazdou dostanete kompletný itinerár. Poznáte presné súradnice každej zastávky. Viete kde majú aké pivo, koľko výškových metrov nastúpate, aké bude počasie, predpokladaná sila vetra alebo maximálna nadmorská výška. Vtedy viete, že s vami ide „detailista“.

Trasu si naplánuje dopredu a označí si všetky segmenty. Každý jeden ide naplno. Hneď po zosadnutí z bicykla si skontroluje, či pokoril svoje osobné maximá. Samozrejme, že nevynechá ani rebríčky. Je to rodený „časovkár“.

Najhoršie je, ak máte v skupine kamaráta jazdiaceho, kedy sa mu zachce. Vyberá si čerešničky na torte. Po dvoch daždivých týždňoch vyschnú cesty, prestane fúkať a vonku je ideálna teplota 20 °C. Je však pondelok ráno určený pre pravidelné firemné porady. On však nie je klasicky zamestnaný človek. Pracuje vtedy, kedy mu zostane čas popri koníčkoch. Samozrejme. Po skvelom dni vám napíše: „Škoda, že si nemohol ísť aj ty.“ Doslova vám nasype soľ do rany. Všetci o ňom hovoria, že je „provokatér“.

Zastaví sa na každom peknom výhľade a žiadnu predzáhradku pohostinského zariadenia neobíde. Strávi tak viac času mimo sedla, než v sedle. Je to rodený „pôžitkár“. Jeho opakom je „stresman“. Stále pod tlakom. Jeho najčastejšie slová sú: „Už by sme sa mali pohnúť. Ponáhľam sa. Nestíham. Určite bude pršat.

„Športovec“ alebo „masochista“. Je typom cyklistu, ktorého najviac potešia jazdy na hranici jeho možností. Užíva si prevýšenia a hltá stovky kilometrov v maximálne možnom zaťažení. Jeho výjazdy nemajú nič spoločné s rekreačným bicyklovaním hoci je amatérskym jazdcom. Aspoň každý druhý rok si dá aj pár výjazdov v rámci Tour de France.

„Profesionálmi“ sú tí, ktorí nosia dresový komplet svojho obľúbeného tímu. BORA – hansgrohe, Alpecin – Deceuninck, Groupama – FDJ, INEOS Grenadiers, Cofidis alebo Soudal Quick-Step na našich cestách. Prípadne ich vidíte v žltom, ružovom, zelenom alebo bodkovanom drese. Túto sekciu profesionálov označujeme aj ako „víťazov“.

„Hltač kilometrov“ má veľmi blízko k masochistovi, ale s jedným dôležitým rozdielom. Nezaujíma ho priemerná rýchlosť a ani nastúpané metre. Podstatné sú odjazdené vzdialenosti a je mu jedno, ako ich získal. Stravu si totiž zapína aj cestou na pivo, a keď ide kúpiť chýbajúce droždie.

Dohodli ste si už možno desať termínov, ale vždy to na niečom padlo? Takí sú cyklisti „alibisti“. Fúka, je veľmi teplo, malo by pršať, zistil som, že mám defekt a veľa ďalších podobných výhovoriek. Samé sľuby, ale na výjazd idete opäť raz sám. Nič to, aspoň viete, že ani počas budúceho víkendu ním nemôžete počítať.

„Meteorológ“ je taktiež často sa vyskytujúcim typom cyklistu. Vždy pripravený, vždy má všetko perfektne naplánované, ale len do prvého mraku na oblohe. Určite bude z neho pršať. Nasledujú výhovorky typu: „Nemôžem si dovoliť zmoknúť a prechladnúť. Všade bude blato a ja som včera celý deň čistil bicykel.“

„Škodoradostníka“ spoznáte podľa jeho úsmevu. Identifikujete ho najmä vtedy, keď prídete na poradu neskoro. Dôvodom vášho meškania však musí byť meškajúci autobus, vynechaná linka alebo dopravný kolaps. Samozrejme, že nasleduje veta: „Nechápem prečo si nešiel na bicykli, veď dnes je tak pekne.“ „Trendy“ cyklista má k dispozícii vždy tie najnovšie technológie, komponenty mení na základe každej novej recenzie a oblečenie je vždy nepremokavé a dokonale funkčné.

„Konverzatívca“ stretne vždy na rovnakej trase. Cíti sa tam najlepšie. Pozná každú vlnku, každú jamu a každé stúpanie. Oddych si dá vždy na rovnakom mieste. Jazdí v rovnaké dni a v rovnakých časoch. Ide na istotu. Opakom je „liberál“ hľadajúci nové trasy, nové výzvy, nové regióny. „Extrémistu“ nezastaví vietor, dážď a ani sneh. Jeho heslom je, že neexistuje zlé počasie, len zle oblečený cyklista.

Cyklistu „kamikadze“ stretnete najčastejšie v protismere, v noci bez svetiel, v tmavom oblečení, v najhustejšej do doprave alebo medzi kamiónmi na cestách prvej triedy. Prilba? Samozrejme zbytočná.

Identifikovali ste sa s niektorým z týchto typov cyklistov alebo sa vidíte inak?

Martin Galajda

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.