logo
0
0 €
Zdieľať

Dolekop.com o BESV TRS 1.3: Keď príde do tuhého, vždy sa naň môžete spoľahnúť

Špecializovaný downhillový a enduro portál dolekop.com priniesol redakčný test elektrobicykla BESV TRS 1.3, ktorý priniesla na slovenský trh naša spoločnosť Origos. Ako dopadol tento all-mountain ebike radiaci sa do vyššej strednej triedy sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Dolekop.com o BESV TRS 1.3: Keď príde do tuhého, vždy sa naň môžete spoľahnúť

Počuli ste už o značke elektrobicyklov BESV? My donedávna taktiež nie. Prezradíme vám však, čo stálo za jej zrodom a rovno sa pozrieme na jeden z ich strojov optikou redakčného testu. Ako jazdí solídny all-mountain ebike s označením BESV TRS 1.3? Čítajte ďalej, píše Boris Bujok z portálu dolekop.com.

 

besv test recenzia trs ebike mtb elektrobicykel elektro kubica nemecko mountaine horský bicykel

Odkiaľ sa BESV vzalo?

Za zrodom značky BESV stojí generálny riaditeľ spoločnosti Darfon Group Andy Su. Darfon je vo svete elektrocyklistiky známy predovšetkým ako výrobca alternatívnych batérií pre pohony Shimano. Správne si myslíte, že tu bola len krátka cesta k produkcii vlastných bicyklov. BESV sa špecializuje výhradne na elektrobicykle. V ponuke má všetky kategórie. Nielen horské a mestské stroje, ale aj e-gravel.

BESV TRS 1.3 je all-mountain e-bike kombinujúca zdvihy 160 mm vpredu a 150 mm vzadu. Tlmenie má na starosť Suntour, vidlica Durolux 36 a tlmič Edge. Odpruženie zadnej stavby je riešené pomocou štvorčapového zavesenia s čapom deliacim reťazovú vzperu. Nájdeme tu aj klasický a osvedčený Horst Link. Rám z hliníkovej zliatiny disponuje integrovanou, ale výmennou batériou umiestnenou zospodu prednej rámovej trubky. Obe dvadsaťdeväťpalcové kolesá sú obuté do plášťov so šírkou 2,6 palca. Zaujímavosťou je použitie jedenásťrýchlostného radenia s dostatočným rozsahom 11-51 zubov a najmä výrazne väčšou robustnosťou a odolnosťou ako pri použití "dvanástky".

Aj keď koleso nie je osadené akýmkoľvek "wow" komponentom, tak z neho srší solídnosť. V celom osadení nie je vidieť akákoľvek slabina. Všetko zodpovedá. TRS 1.3 má klasickú geometriu. Ak sa pozeráme iba na uhol sedlovej trubky a dĺžku zadnej stavby, môže nám pripadať trochu zastaralá. Pre veľkú časť jazdcov bude táto geometria prínosná.

 

besv test recenzia trs ebike mtb elektrobicykel elektro kubica nemecko mountaine horský bicykel

Hmotnosť vyrieši "walkmode"

Po možnosti vyskúšať si na pár týždňov e-bike BESV TRS 1.3 sme ihneď skočili. Treba dodať, že doposiaľ sme nemali možnosť vyskúšať si e-bike na viac ako pár hodín. Keď som si ho viezol domov, tak mi hlavou vŕtala len jedna vec. Ako budem z pivnice a po schodoch ťahať niečo také ťažké? Veď 26 kg je predsa len trochu viac ako obvyklých 15 kg. Odpoveď sa skrývala vo "walkmode", vďaka ktorému sa z tlačenia bicykla do schodov stala takmer bezproblémová záležitosť.

 

besv test recenzia trs ebike mtb elektrobicykel elektro kubica nemecko mountaine horský bicykel

Váhu bicykla a kolesá 29" len tak niečo nezastaví

Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol na ľahko kratším "reach" (440 mm) než jazdím a 29" kolesá. Som zvyknutý na bicykli preskakovať prekážky, ale tu to zo začiatku veľmi nešlo. Musel som zapracovať na "bunnyhope", aby som bicykel dostal do vzduchu. Po pár kilometroch som však využíval každý druhý väčší kameň alebo vhodnú nerovnosť, aby som si poskočil.

Po ďalších pár kilometroch som zistil, že túto váhu a 29" kolesá len tak niečo nezastaví. Miestne "rockgardeny" akoby ani neexistovali. Pri jazde z kopca je extra váha a 29" kolesá skôr výhodou, ale človek musí občas aj spomaliť. Na ráfikoch WTB STi30 je osadené moje obľúbené kombo Maxxis DHF/DHR II v rozmeroch 29" x 2.6". Vďaka nim bol pre mňa bicykel lepšie predvídateľný a čitateľný.

Brzdy Shimano MT420 ma bez problémov podržali aj vo chvíľach, keď som si hovoril, že ide do tuhého. Jediné, čo by som vytkol, sú brzdové páčky Shimano MT4100 na dva prsty. Dá sa s nimi žiť, ale na svojom bicykli by som ich veľmi skoro vymenil za jednoprstové.

Ďalšia vec, ktorú by som osobne vymenil, boli gripy. Opísať ich môžem asi len charakteristikou "basic". Riadidlá majú príjemných 780 mm a tak som nikdy nemal pocit, že by som strácal kontrolu nad bicyklom, skôr naopak. Čo ma príjemne prekvapilo, bolo sedlo Selle Italia Model-X Superflow. Úprimne, nečakal som, že bude tak pohodlné. Ani po dlhšej jazde ma nebolel zadok.
 

besv test recenzia trs ebike mtb elektrobicykel elektro kubica nemecko mountaine horský bicykel

Stredný režim motora Shimano EP8 je dostatočný

Ako je na tom motor? Shimano EP8 s pomerne veľkou batériou (630 Wh) mi zaručil, že som sa nikdy nebál toho, že by som sa niekde zasekol. Hoci čísla na displeji boli ľahko zavádzajúce. Skoro 70 kilometrov na nabitú batériu s maximálnou výpomocou znie ako fajn dojazd. Realita bola ale trochu iná. V chladnom počasí okolo 4° C mi po 22 km v kopcovitom teréne zostávala posledná čiarka a 14 km dojazdu. Dá sa ale predpokladať, že zima sa veľmi nepriatelí s batériami.

Systém ponúka tri úrovne výpomoci. Väčšinu času som strávil v strednej polohe. Prišlo mi to ako ideálny pomer medzi dojazdom a výpomocou. Keď som potreboval ponáhľať sa domov, tak mi v batérii vždy zostávalo dosť energie, aby som mohol nahodiť maximálnu výpomoc a šliapať do kopca maximálnych 25km/h. Ani som sa veľmi nezapotil. Ešte tu je jeden dôvod, prečo som väčšinu času strávil so strednou výpomocou. Pri maximálnom využití som sa totiž občas bál, že roztrhnem reťaz. Možno to ale bolo iba mojím nevhodným radením.

Za zmienku určite stojí aj USB-C port na nabíjanie. Či už telefónu, tak aj čohokoľvek iného. Keď som sa kochal výhľadom, tak som ho využil na nabitie môjho GoPro.

 

besv test recenzia trs ebike mtb elektrobicykel elektro kubica nemecko mountaine horský bicykel

Odpruženie Suntour má svoje limity

Odpruženie je zaistené vidlicou SR Suntour Durolux 36 160 mm a tlmičom SR Suntour Edge LOR8 160 mm. Na svojom bicykli mám úplne rovnaké zdvihy. Len čo som si odpruženie vyladil podľa svojho, hneď som sa cítil ako doma. Nikdy som nemal pocit, že by zdvihy nestačili. Tiež som bol veľmi príjemne prekvapený plynulým chodom vidlice, ale aj tlmiča.

Pre ostrejšie jazdenie bola limitujúca malá progresivita chodu. Agresívnejší alebo ťažší jazdec bude musieť výrazne ladiť vzduchové komory v pružiacich jednotkách. Prípadne oželieť trochu citlivosti a použiť vyšší tlak.
Absencia "piggybacku" na tlmiči sa pri dlhších zjazdoch taktiež prejavuje. Bohužiaľ negatívne. Chod tlmiča nie je úplne konzistentný a po zahriatí menšieho množstva oleja sa jeho tlmiaca schopnosť výrazne zníži a začal byť trochu "kopavý".

Ako zhodnotiť jazdné vlastnosti BESV TRS 1.3? "Tankovitosť" výrazná a znateľná. Extrémne dlhá zadná stavba ovplyvňuje agilitu a ochotu kolesa meniť smer. Rovný a rýchly, to je najlepší možný variant trailu na ktoré sa TRS 1.3 cíti ako doma. Stabilita je príkladná. Naopak, prechádzanie utiahnutých zákrut patrí k ťažším jazdným prvkom.

 

besv test recenzia trs ebike mtb elektrobicykel elektro kubica nemecko mountaine horský bicykel

Trochu zložitejšie umývanie

Na ráme je pár miest, ktoré mi prídu ľahko problematické. Najmä s ohľadom na čistenie a údržbu. S bicyklom sme jazdil v nie moc prívetivom počasí a dostať bahno zo všetkých záhybov sa ukázalo ako celkom náročná úloha. Voľnejšia krytka portu na nabíjanie batérie mi tiež nepridávala na pokoji v duši. Tiež chápem, že vedenie kabeláže cez krytku hlavového zloženia vyzerá pekne, ale zdá sa mi to pomerne nepraktické. Môj miestny mechanik by nebol z toho určite nadšený.

Bicykel je osadený sedlovkou Kind Shock e20i so zdvihom 125 mm, ale určite by sa zmestila aj dlhšia. Tu by som ocenil keby mala zdvih 150 mm, aby som ju mohol plne vnoriť do rámu kolesa. Hoci som jazdil najmä v chladnom počasí, tak ma nikdy nesklamala. Len by som skrátil bowden a lanko. Keď som ju však viac zanoril do rámu, tak som mal zrazu nepríjemne dlhý kábel pred riadidlami, ale to je len maličkosť.

 

besv test recenzia trs ebike mtb elektrobicykel elektro kubica nemecko mountaine horský bicykel

Nikdy predtým som o značke BESV nepočul. To ale nezabránilo tomu, aby som si na bicykli nedokázal zašantiť. Užiť si to. Vždy a všade som vedel, že aj keď príde do tuhého, tak sa naň môžem spoľahnúť. BESV TRS 1.3 je jednoducho ideálny bicykel pre uvedenie jazdca do sveta all-mountain e-bikov, elektro nováčik bude spokojný, tak ako som bol ja.

 

Viac o značke BESV.

Navštívte odkaz o značke BESV na našom eshope.

BESV

Martin Galajda

Prihláste sa na odber nášho newslettera

Už nikdy nezmeškajte novinky zo sveta Origos.